Preventix BV
Bijlestaal 42K
1721 PW Broek op Langedijk
Postadres
Postbus 200
1800 AE Alkmaar
Telefoon: 088 – 7007700
E-mail: info@preventix.nl
FOTOGRAFIE DOOR ALULA
Het Coronavirus
Algemeen
Het COVID-19 Coronavirus is een relatief nieuw virus waarvoor in de bevolking nog geen afweer bestaat. Om die reden is de kans groot dat er veel mensen ziek worden en sommige van hen ernstig ziek worden. Met name dat laatste maakt dat er verhoudingsgewijs meer mensen lijken te overlijden aan het Corona virus dan aan het griepvirus (Influenza).
Het risico voor u als werkgever is vooral gelegen in de kans dat er binnen uw organisatie een grotere groep medewerkers afwezig kan zijn door het Coronavirus dan normaal het geval is met de gewone griep. Verder moet u als werkgever een aantal door de overheid opgelegde maatregelen naleven.
De periode waarin uw medewerker besmettelijk is voor anderen varieert van twee tot veertien dagen. Er moet voldoende virus in de bron patiënt aanwezig zijn om dit vervolgens over te kunnen dragen op anderen. Op dit moment gaat men ervan uit dat alleen de bron patiënt die zelf ziekteverschijnselen ontwikkelt de ziekte over heeft kunnen dragen. Het vervelende is wel dat deze bron patiënt de ziekteverschijnselen al overgedragen kan hebben voordat hij als mogelijke bron patiënt is aangemerkt.
Het RIVM stelt op basis van de onderzoeken die wereldwijd plaatsvinden de richtlijnen steeds bij. Dat betekent dat de manier hoe men omgaat met preventie en behandeling, ook steeds aangepast zal worden. Op deze plek vindt u de actuele stand van zaken.
De richtlijnen van het RIVM zijn leidend en instructies van de GGD dienen opgevolgd te worden in zowel het privé leven als tijdens werk. Aanvullend op deze richtlijnen kunt u beleid opstellen binnen uw organisatie. Dit beleid zal afhankelijk zijn van uw werkprocessen en de mogelijkheden om die aan te passen.
Deze pagina is bedoeld om u te informeren over de richtlijnen van het RIVM en het handelen door de GGD bij een verdenking op of een besmetting met het Coronavirus en met welke aanvullende maatregelen u rekening kunt houden binnen uw organisatie.
Wilt u meer weten? Klik dan op de onderstaande links.
Kun je een virusinfectie voorkomen?
Veel virussen verspreiden zich door de lucht. Meestal in aerosolen, een mengsel van vocht en gas dat bijvoorbeeld bij hoesten en niezen ons lijf verlaat. Een andere methode van verspreiden is via handcontact. Een hand die in de buurt van neus en mond is geweest, raakt besmet met alle soorten virussen die wij bij ons dragen. En bij lichamelijk contact met een ander (bijvoorbeeld handen schudden) draag je de virussen over.
In deze wijze van verspreiden ligt naar het lijkt de oplossing om besmetting te voorkomen. Een goed en vooral herhaald wassen van de handen, een vermijden van lichamelijk contact daar waar het niet nodig is en buiten de ‘schootsafstand’ van de aerosolen blijven.
Toch is het een illusie te denken dat je op deze manier altijd alle virusbesmettingen kunt voorkomen. Indien iedereen goed oplet kun je de verspreiding vertragen, maar zeker niet in alle gevallen voorkomen.
Wat zijn goede voorzorgsmaatregelen?
Eigenlijk zijn de beste voorzorgsmaatregelen al uit de uitleg over de verspreiding af te leiden:
De vraag of een mondkapje helpt is simpel te beantwoorden. In vrijwel alle gevallen niet. Veelal niet omdat de virus partikels de stof kunnen passeren. Vaak ook niet omdat de maskers niet afsluitend aan het gelaat gebruikt worden. En tenslotte vooral ook niet omdat mensen de mondkapjes verkeerd gebruiken (beetpakken aan de voorkant en dan juist besmet kunnen raken). Eigenlijk helpt het gebruik van een mondkapje door u alleen de ander. Immers vochtbelletjes uit uw mond en neus blijven wel in het mondkapje hangen. En daarmee bent u een aanmerkelijk minder grote besmettingsbron voor anderen.
Bovenstaande tekening illustreert het beperkte nut van een mondkapje.
Is het anders bij het Coronavirus?
Nee. De basismaatregelen voor het Coronavirus en de eigenschappen van het Coronavirus zijn niet anders dan voor een regulier griep (Influenza) virus. Het enige verschil zit hem in ons mensen. Wij herkennen het Coronavirus niet. Het is voor ons onbekend. En ons lijf weet het niet goed aan te pakken. Vergelijk het met een voetbalteam. Is de tegenstander bekend, dan kun je jezelf voorbereiden op hoe te verdedigen door oude beelden te bekijken en die te gebruiken. Niet altijd succesvol (je wordt toch wat ziek), maar ook niet zonder resultaat (je weet erg ziek worden te voorkomen). Is de tegenstander volslagen nieuw en ben je niet voorbereid dan wordt de wedstrijd lastig. Heb je een goed team van getrainde spelers, dan is de flexibiliteit wellicht groot genoeg om te winnen. Maar zitten er zwakke schakels in (bijvoorbeeld beperkte flexibiliteit door ouderdom, slechte weerstand door voedingsproblemen of medicatie, een bijkomende aandoening) dan wordt de kans al snel groter dan je er fors ziek van kan worden.
Van de mensen die ziek worden door het Coronavirus krijgen de meeste een ‘gewone’ milde griep (85%). Ongeveer 15% wordt fors ziek. Van hen belandt een derde (5% van het totaal) in het ziekenhuis. En ongeveer 2% van het aantal mensen dat ziek wordt door het Coronavirus overlijdt. Dit is een duidelijk hoger aantal dan bij een reguliere griep. Wellicht vooral omdat ons afweersysteem niet bekend is met het virus. En met name de mensen met een, om welke reden ook, beperkte weerstand lopen dan een extra risico op ernstig ziek worden.
Juist omdat relatief veel mensen ernstig ziek kunnen worden van het Coronavirus nemen overheden forse maatregelen. Niemand verwacht dat je daarmee de verspreiding van het Coronavirus kunt tegengaan. Wel wordt verwacht dat je kunt voorkomen dat veel mensen tegelijk ernstig ziek worden. En daarmee houd je voldoende ziekenhuiscapaciteit beschikbaar voor de ernstig zieke mensen.
Wat nu te doen als werkgever of werknemer?
In Nederland
In principe kan er gewoon gewerkt worden. Zelfs als iemand in een gemarkeerd (geel, oranje of rood) gebied geweest is of als iemand in contact heeft gestaan met een bewezen bron-patiënt. Zolang er geen koorts bestaat, er geen verkoudheidsklachten bestaan en/of er geen griepklachten zijn, is er geen reden iemand van zijn werkplek af te houden. Bent u bang voor de onrust die ontstaat in de organisatie? Maak dan persoon specifieke afspraken. Realiseer u echter dat er geen (medische) reden bestaat het arbeidsvermogen niet te benutten.
Heroverweeg steeds opnieuw nut en noodzaak van groepsbijeenkomsten. Waar u deze doorgang laat vinden, besteedt dan aandacht aan de omgangsvormen: laat handen schuddenachterwege, overweeg het houden van afstand (1,5 meter) bij gesprekken en borg goede hygiënische voorzieningen voor personeel en gasten.
Kijk in de werksituatie kritisch of wordt voldaan aan de eis van goede voorzorgsmaatregelen. Neem in situaties waar niet wordt voldoen aan alle eisen (handdoekenrol op het toilet is het meest bekende voorbeeld) passende maatregelen. Bijvoorbeeld door tijdelijk papieren handdoekjes neer te leggen. Zoek op de langere termijn een definitieve oplossingen.
Bij reizen naar het buitenland
Kijk bij geplande reizen naar het buitenland of er nut en noodzaak is om de reis juist nu door te laten gaan. Let op de geldende overheidsadviezen voor specifieke landen en gebieden. Ga je toch? Kijk dan hier voor de actuele reisadviezen van de overheid. En borg dat je steeds kunt voldoen aan de voorzorgsmaatregelen.
Na verblijf in het buitenland
Kom je terug uit het buitenland, check dan hier de actuele reisadviezen van de overheid. Zo kun je beoordelen of jouw reisgebied achteraf geen risicogebied (code oranje of rood) is geworden. Ben je wel in een risicogebied geweest en heb je geen klachten? Dan moet je soms toch in quarantaine. Lees de actuele richtlijnen van de overheid daarop na. Meestal hoef je echter niets te doen. Heb je wel klachten van de luchtwegen (hoesten, forse neusverkoudheid, kortademigheid) neem dan telefonisch contact op met je huisarts of met de lokale GGD.
Wanneer moet je je zorgen maken?
De kans dat je een gewone griep of verkoudheid hebt indien je last hebt van je neus, keel of zelfs longen is veel groter dan de kans dat je het Coronavirus hebt. Eigenlijk is er alleen reden om actie te ondernemen indien er sprake is van een combinatie van factoren:
EN
OF
Voldoe je aan de combinatie van voornoemde voorwaarden, neem dan telefonisch contact op met je huisarts of met de lokale GGD. Telefonisch dus. Juist om te voorkomen dat je, mocht je besmet zijn, het virus doorgeeft.
De meest recente adviezen
Heb je geen klachten? Vergeet dan niet
Heb je een loopneus, nies je veel, heb je keelpijn, moet je (licht) hoesten of heb je verhoging?
Heb je een positieve test op het Coronavirus?
Lees voor meer recente adviezen deze pagina eens door. Of kijk eens naar deze pagina.
NEN adviezen
Alle organisaties in Nederland moeten zich houden aan bepaalde normen. Meest recent zijn het vooral de adviesnormen van het RIVM die de aandacht trekken. NEN normen zijn in het bedrijfsleven heel bekende normen. En er zijn nu NEN normen als het gaat om het werken in een tijd dat COVID-19 aandacht vraagt. Wilt u daar meer over weten? Bezoek dan de NEN-site eens.
Algemene handreiking COVID-19 SER
Op deze plaats vindt u ‘Algemene handreiking COVID-19’, zoals deze door de SER is opgesteld.
Moet ik mijn werknemer arbeidsongeschikt melden?
Heeft uw werknemer gezondheidsklachten waardoor hij/zij het eigen werk niet kan uitvoeren? Ja, dan mag en moet de werknemer arbeidsongeschikt gemeld worden.
Heeft uw werknemer geen gezondheidsklachten, kan hij/zij het eigen werk wel uitvoeren, maar is er sprake van een verhoogde kwetsbaarheid van de gezondheid en is de werkplek onvoldoende veilig te maken? Nee, de werknemer mag niet arbeidsongeschikt gemeld worden. U wordt als werkgever geacht een passend werkomgeving te creëren, bijvoorbeeld door thuis werk aan te bieden.
Heeft uw werknemer geen gezondheidsklachten, kan hij/zij het eigen werk wel uitvoeren, maar mag hij/zij niet nar het werk komen vanwege overheidsmaatregelen? Nee, de werknemer mag niet arbeidsongeschikt gemeld worden. U mag bijvoorbeeld wel thuis werk aanbieden.
Heeft uw werknemer geen gezondheidsklachten, kan hij/zij het eigen werk wel uitvoeren, maar heeft hij/zij een quarantaine advies van de GGD? Nee, de werknemer mag niet arbeidsongeschikt gemeld worden. U mag bijvoorbeeld wel thuis werk aanbieden.
Heeft uw werknemer geen gezondheidsklachten, kan hij/zij het eigen werk wel uitvoeren, maar heeft hij/zij een angst voor besmetting? Nee, de werknemer mag niet arbeidsongeschikt gemeld worden.
Heeft uw werknemer geen gezondheidsklachten, kan hij/zij het eigen werk wel uitvoeren, maar moet hij/zij zorgtaken voor iemand uitvoeren? Nee, de werknemer mag niet arbeidsongeschikt gemeld worden. Afhankelijk van degene die verzorgt moet worden, kan een verlofregeling overeen gekomen worden.