Preventix BV
Bijlestaal 42K
1721 PW Broek op Langedijk
Postadres
Postbus 200
1800 AE Alkmaar
Telefoon: 088 – 7007700
E-mail: info@preventix.nl
FOTOGRAFIE DOOR ALULA
Het PMO, of Preventief Medisch Onderzoek, wordt door veel Arbodiensten in Nederland als vervanging voor het Periodiek Arbeids Geneeskundig Onderzoek gezien. Wat het verschil tussen de twee is, en welke verplichtingen de werkgever heeft, is niet altijd voor iedereen duidelijk. Op deze pagina leggen we u uit wat het PMO inhoudt, wat de verschillen tussen het PMO en het PAGO zijn en waarom een PMO een waardevol middel is om verzuim te voorkomen.
PMO is Preventief Medisch Onderzoek. Onder die noemer valt een verzameling van methoden die gebruikt worden om de gezondheid van werknemers preventief te onderzoeken en te bevorderen. Bij elke individuele medewerker wordt gekeken welke gezondheidsrisico’s zij lopen en hoe deze het best vermeden kunnen worden. Een PMO is hierdoor een nuttig instrument om de gezondheid van uw medewerkers te bewaken. Zo voorkomt u dat sluimerende gezondheidsklachten zich ontwikkelen en er uiteindelijk verzuim ontstaat.
Het PMO wordt door veel Arbodiensten in Nederland gezien als een vervanging voor het PAGO, het Periodiek Arbeidsgeneeskundig Onderzoek. In de Arbowet artikel 18 staat beschreven dat werkgevers medewerkers periodiek in de gelegenheid moeten stellen een onderzoek te ondergaan dat erop gericht is de gezondheidsrisico’s die de arbeid met zich meebrengt te voorkomen of beperken. Dit is wat het PAGO doet: dat kijkt naar gezondheidsklachten die direct met het werk te relateren zijn. Het Preventief Medisch Onderzoek heeft een ruimere blik. Het brengt de algemene gezondheid van uw medewerkers in kaart en kijkt dus ook naar gezondheidsrisico’s die geen direct verband hebben met de werkzaamheden.
Dus is het PMO verplicht? Als werkgever kunt u zelf kiezen hoe u aan de verplichting van de Arbowet voldoet. Belangrijk is dat u uw medewerkers periodiek een onderzoek aanbiedt. Een PMO geeft hier een goede invulling aan. Voor uw medewerkers is deelname aan dit PMO niet verplicht.
Het PMO lijkt op het PAGO, maar er is een belangrijk verschil. Bij het PAGO wordt gekeken naar gezondheidsrisico’s die direct samenhangen met het werk en de functie van de medewerker. Denk aan een gehooronderzoek bij medewerkers die werken met veel geluidsbelasting. Een PMO gaat verder en richt zich op de algehele gezondheid van de werknemer, los van het soort functie of werk. Er wordt in het medisch onderzoek bijvoorbeeld gekeken naar de leefstijl en conditie van de werknemer. Daarom is een PMO zeer nuttig om toekomstig verzuim tegen te gaan. Door het PMO worden (chronische) ziekten en kwalen sneller ontdekt en blijven werknemers ook op latere leeftijd gezond. Goed voor uw werknemers, en ook voor u.
Het PMO richt zich op de algehele gezondheid van uw werknemers en kan op verschillende manieren worden ingericht. Denk aan een lichamelijk onderzoek dat klachten vroeg op kan sporen, maar ook aan een vragenlijst over de gezondheid en werkbeleving van de werknemer. Ook de ogen, oren, longen en hart kunnen worden onderzocht. De precieze inhoud van het PMO hangt samen met uw doelstellingen en branche en wordt in overleg met u bepaald.
U kunt uw medewerkers niet verplichten deel te nemen aan een PMO, maar vaak zult u zien dat veel werknemers er snel toe bereid zijn. Een gezond lichaam is namelijk voor iedereen belangrijk. Het is raadzaam uw medewerkers eens in de drie tot vier jaar een PMO aan te bieden, zodat u er zeker van bent dat gezondheidsklachten op tijd worden opgespoord.
Het aanbieden van een PMO draagt dus om verschillende redenen bij aan een sterk preventiebeleid. Wij zetten alle voordelen nog eens voor u op een rij:
Als werkgever bent u zelf verantwoordelijk voor het naleven van de Arbowet artikel 18. Een PMO kan hier een onderdeel van zijn. De specialisten van Preventix denken graag met u mee. Wilt u meer weten over de mogelijkheden en/of wilt u een scherpe maatwerk offerte? Neem telefonisch (088 – 700 7700) contact op of stuur ons een e-mail .