Preventix BV
Bijlestaal 42K
1721 PW Broek op Langedijk
Postadres
Postbus 200
1800 AE Alkmaar
Telefoon: 088 – 7007700
E-mail: info@preventix.nl
FOTOGRAFIE DOOR ALULA
Op deze pagina vindt u 10 tips waarmee u het ziekteverzuim in uw organisatie kunt verlagen. Het zijn tips met direct resultaat en tips om mee te nemen voor de lange termijn, maar alle tien zeker zinvol om toe te passen indien u het ziekteverzuim in uw bedrijf structureel wilt verlagen.
Een goed verzuimbeleid voorkomt ziekteverzuim. Het opstellen van een op maat gemaakt plan betaalt zich snel terug, in tijd en in geld. Concreet biedt een goed verzuimbeleid de volgende voordelen:
Handvatten voor het opstellen van een verzuimbeleid zijn te vinden in het Arbeidsomstandigheden besluit (artikel 2.9). Voor het opstellen van een goed plan hoeft u deze tekst echter niet uit uw hoofd te kennen. U kunt het op maat schrijven en het implementeren overlaten aan een professional (bijvoorbeeld de personeelsadviseur van Werkxe). Maar ook kunt u, als u meer tijd te besteden heeft, een eigen plan maken door de volgende hoofdstukken inhoudelijk vorm te geven:
Als u van plan bent zelf een verzuimbeleid te schrijven, informeer u dan eens op het arboportaal.
Ziekteverzuim voorkomen is beter dan genezen. Hoe eerder u serieus werk maakt van ziekteverzuimpreventie, hoe groter de kans dat u het verzuim kunt verlagen. Door vroege signalen te herkennen voorkomt u verzuim, of verkort u de duur ervan.
Voorbeelden van vroege signalen van (dreigend) ziekteverzuim:
Herkent u deze bij één van uw werknemers? Maak bespreekbaar wat u opvalt voordat ziekteverzuim plaatsvindt. Vraag wat de oorzaak is. Neem de tijd voor het verhaal van uw medewerker. Ga niet in discussie over wat u signaleert, maar toon begrip voor wat erachter ligt en probeer van daaruit te zoeken naar oplossingen.
Ziekteverzuim verlagen begint met preventie. Een belangrijk onderdeel van ziekteverzuimpreventie is het creëren en behouden van een veilige, gezonde werkplek. Deze stap kunt u op meerdere manieren aanpakken.
Met een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) kunnen zaken in beeld worden gebracht die de gezondheid van werknemers (op termijn) bedreigen of zouden kunnen bedreigen. Hierdoor wordt ziekteverzuim voorkomen. De RI&E moet periodiek herhaald worden om zicht te houden op de situatie op de werkvloer en ziekteverzuim te verlagen.
Ook de PsychoSociale Arbeidsbelasting (PSA) verdient bijzondere aandacht. Het is nuttig om in elke werkomgeving, maar zeker in een omgeving met veel kantoorgebonden werkzaamheden, specifiek aandacht te besteden aan de invloed van werkdruk, spanning rond werk, spanning in het privéleven en persoonsgebonden factoren op het geestelijk welzijn. Vaak kom je daarmee vroege signalen van overbelasting op het spoor. Het is een zinvolle manier om het ziekteverzuim te verlagen.
Een goede handleiding hiervoor is te vinden bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Dat de bedrijfscultuur een negatieve invloed kan hebben op ziekteverzuim is voor iedereen duidelijk. Omgekeerd zien we dat een jong, innovatief bedrijf zelden ziekteverzuim van betekenis kent. Kortom, het verbeteren van de bedrijfscultuur kan het ziekteverzuim verlagen.
Er wordt vaak gedacht dat een bedrijfscultuur niet veranderd kan worden, maar dit is een foute aanname. Wel is het belangrijk klein te beginnen. Verander de afdeling en niet het gehele bedrijf.
Zorg ervoor dat uw medewerkers weer nieuwsgierig worden. Neem ze mee in die ontwikkeling, en neem vooral de schakels mee die er moeite mee hebben om te veranderen.
De grootste bron van ziekteverzuim is te vinden in de gezondheid van de werknemer. Onderzoek leert dat ongezonde zaken als roken, overgewicht, weinig bewegen, overmatig gebruik van alcohol en leven in constante spanning leiden tot meer ziekteverzuim.
Veel mensen denken dat een werkgever hier weinig aan kan doen. U kunt een werknemer toch niet dwingen gezond te leven? Dat kan inderdaad niet, maar u kunt uw werknemers wel aanzetten tot gezonder gedrag en hiermee ziekteverzuim verlagen. Confronteer uw werknemers met de ongezonde aspecten van een leefstijl, en zet hierbij zelf de eerste stap (gezond eten aanbieden in een kantine, stimuleren van bewegen, hulp bieden bij het stoppen met roken, et cetera).
Gezonde en vitale werknemers verzuimen minder. De voornaamste aandachtsgebieden zijn:
Staat leefstijl bij u nog niet op de agenda? Overweeg dan eens het wettelijk verplichte Periodiek ArbeidsGeneeskundig Onderzoek (PAGO) om te zetten naar een Preventief Medisch Onderzoek (PMO). Een PMO kijkt niet alleen naar werkgerelateerde gezondheidsrisico’s, maar heeft een bredere blik. Stimuleer juist de mensen die het nodig hebben deel te nemen aan dit onderzoek. Hiermee verlaagt u het ziekteverzuim onder uw medewerkers.
Vaak spelen gedragsmatige factoren een rol bij de keuze om wel of niet te verzuimen, en die factoren kunt u beïnvloeden. Hierop letten helpt ziekteverzuim te verlagen.
Een goed voorbeeld van positieve beïnvloeding van gedrag is het laten blijken van waardering. Een onderzoek laat zien dat een doelbewust “dankjewel” het gevoel van waardering bij medewerkers verhoogt met 116%, een spontaan bedankje met 172% en een formele erkenning met 355%. Wilt u hier meer over weten? Lees dan het Hays artikel ‘Waardering voor medewerkers’ eens.
Min of meer in het verlengde van het laten blijken van waardering ligt betrokkenheid. Het draagt bij aan ziekteverzuimpreventie. Een goed ingestoken betrokkenheid (oprechte interesse, steun waar het nodig is, een spontane vraag of reactie, afstand waar dat gewenst is) heeft aanmerkelijke invloed op hoe de werknemer tegenover u en uw bedrijf staat. Het heeft daarmee invloed op hoe de verzuimdrempel genomen wordt.
Dit aspect wordt ook goed belicht door Hays. Benieuwd? Dan is het artikel ‘Het dichten van de kloof tussen management en medewerkers’ wellicht iets voor u.
Een goede balans tussen privé en werk geeft energie. Een slechte balans heeft onmiddellijk invloed op de productiviteit, motivatie en betrokkenheid van werknemers. Maar het doet meer. Het structurele verlies aan energie kan op zichzelf leiden tot zowel psychische als lichamelijke klachten, en daarmee tot ziekteverzuim.
Maar ook het omgekeerde geldt, en daarmee heb je een factor om op de verlaging van ziekteverzuim te sturen. Biedt uw werknemer dan wel de ruimte deze balans te vinden.
Wilt u hier meer van weten? Lees het onderzoeksartikel van LinkedIn ‘Stress at Work Report: Who is Feeling It the Most and How to Combat it’ eens. Het laat zien dat 70% van de werknemers stress ervaart door het tekort aan een goede work-life balance. Of verdiep u eens in de work-life-balance ideeën van Workjuice.
Essentieel in ziekteverzuim verlagen is een goede relatie met de partij die de beoordelingen van dat verzuim doet. Meestal is dat een arbodienst, soms een zelfstandig gevestigd bedrijfsarts. Maak duidelijk welk ziekteverzuim je als werkgever vertrouwt, maar vooral ook wanneer je extra actie verwacht. En luister naar de argumenten om die actie juist wel of juist niet uit te voeren.
Een goede relatie met je arbodienst, duidelijke wederzijdse verwachtingen, open staan voor elkaars expertise/ervaring en een proactieve houding (van arbodienst en werkgever) zijn de ingrediënten voor een succesvolle samenwerking om ziekteverzuim aan te pakken.
Interesse in tips voor een goede samenwerking? Lees ‘Soepel samenwerken doe je zo’ op de site van Arboportaal.
Preventie kan ziekteverzuim verlagen door te voorkomen dat het ontstaat. Een pro-actief gezondheidsbeleid is feitelijk niet anders dan voornoemde negen punten vertalen naar het beleid van uw organisatie. Algemene doelen voor een gezondheidsbeleid zijn het vergroten van inzet en inzetbaarheid van werknemers, het voorkomen van onderbenutting en het tegengaan van uitval en ongewenst verloop.
Het belangrijkste is dit beleidsstuk niet alleen te schrijven, maar ook te vertalen naar company policy: een beleid dat tussen de oren zit van iedere leidinggevende en iedere werknemer. Laat u bij de implementatie van het beleid begeleiden door een ervaren partij, juist omdat vreemde ogen anders kijken dan u zelf gewend bent.
Interesse in begeleiding door een professional bij het aanpakken van ziekteverzuim? Of gewoon eens van gedachten wisselen over wat er kan? Kijk eens naar een HR scan voor uw bedrijf.