Preventix BV
Bijlestaal 42K
1721 PW Broek op Langedijk
Postadres
Postbus 200
1800 AE Alkmaar
Telefoon: 088 – 7007700
E-mail: info@preventix.nl
FOTOGRAFIE DOOR ALULA
In deze blog ontdek je dat een bedrijfsarts lichamelijk onderzoek mag doen, maar alleen als daar een goede reden voor bestaat.
Het korte antwoord is ja. De bedrijfsarts mag lichamelijk onderzoek doen. Iedere arts, en dus ook de bedrijfsarts, is gerechtigd lichamelijk onderzoek te doen. De vraag is echter of lichamelijk onderzoek nodig is.
Bij zijn beoordeling moet de bedrijfsarts vaststellen welke objectiveerbare beperkingen in het functioneren bestaan ten gevolge van ziekte, die een hervatten in het eigen werk in de weg staan. En aan de hand van deze beperkingen moet de bedrijfsarts een advies geven over re-integratie in passend werk. Hiertoe moet de bedrijfsarts onderzoek doen. Dit onderzoek moet de bedrijfsarts in staat stellen gemotiveerd een beslissing te nemen. Tegelijkertijd moet dit onderzoek minimaal belastend zijn voor de werknemer.
Uit voorgaande is af te leiden dat lang niet altijd (gericht) lichamelijk onderzoek nodig is. Iemand met blauwe lippen van het zuurstof tekort, een snelle ademhaling en moeite met bewegen hoef je niet te vragen om het bovenlijf te ontbloten om naar de longen te luisteren. En bij een jonge vrouw die de opname papieren meeneemt en die recent een borstverkleining heeft gehad is er geen enkele bedrijfsgeneeskundige reden gericht onderzoek te doen. De te verkrijgen informatie moet in verhouding staan tot de informatie die de bedrijfsarts nodig heeft om tot een oordeel te komen. Anders gezegd, de bedrijfsarts moet aan de werknemer goed uit kunnen leggen waarom het onderzoek noodzakelijk is.
Bovenal geldt dat u als werknemer altijd lichamelijk onderzoek mag weigeren. Dat is een grondrecht. De bedrijfsarts mag in dat geval wel melding doen aan uw werkgever dat deze beperkingen niet heeft kunnen objectiveren. De bedrijfsarts zal samen met u op zoek moeten naar een alternatief om noodzakelijke informatie te verkrijgen (onderzoek door een collega arts, second opinion, opvragen van medische informatie elders, expertise onderzoek door een specialist). Uw werkgever kan (tijdelijke) consequenties verbinden aan het niet meewerken aan onderzoek.
Wilt u meer weten over dit onderwerp? Kijk dan eens op de site van de Nederlandse Vereniging van Arbeids- en Bedrijfsgeneeskundigen (NVAB).