Preventix BV
Bijlestaal 42K
1721 PW Broek op Langedijk
Postadres
Postbus 200
1800 AE Alkmaar
Telefoon: 088 – 7007700
E-mail: info@preventix.nl
FOTOGRAFIE DOOR ALULA
In deze blog ontdek je wanneer een bedrijfsarts lichamelijk onderzoek mag doen en vind je een omschrijving van het soort onderzoek dat de bedrijfsarts doet.
Een bedrijfsarts moet met onderzoek vaststellen of een werknemer beperkingen in het functioneren heeft als gevolg van ziekte, in welke mate er beperkingen bestaan en wat het effect van belasting met werk op deze beperkingen zal zijn. Verder dient de bedrijfsarts met onderzoek een inschatting te maken over de noodzaak tot behandeling of het effectief zijn van een lopende behandeling.
Indien er sprake is van lichamelijke klachten en beperkingen kan dit tot gevolg hebben dat de bedrijfsarts lichamelijk onderzoek moet doen. Mag dit? Ja. Sterker, de bedrijfsarts moet zelfs een eigen onderzoek doen om volledig en zorgvuldig te zijn.
Elke arts mag in principe geneeskundige handelingen verrichten. Hier valt ook het lichamelijk onderzoek onder. De bedrijfsarts dient zich bij het lichamelijk onderzoek steeds bewust te zijn van de grenzen van zijn deskundigheid. Verder moet de bedrijfsarts alleen handelingen verrichten die strikt noodzakelijk zijn voor het doel.
Voordat er een lichamelijk onderzoek wordt gedaan moet daarom aan onderstaande zorgvuldigheidseisen voldaan zijn:
Uit voorgaande kun je afleiden dat een bedrijfsarts lichamelijk onderzoek mag doen als dit een toegevoegde waarde heeft voor zijn oordeel. Bij het beoordelen van de belastbaarheid met arbeid bij iemand met nek-schouder-arm klachten en met rugklachten is die toegevoegde waarde al snel duidelijk. Maar stel jezelf als werknemer altijd de vraag of het redelijk is wat de bedrijfsarts van je vraagt. Twijfel je als werknemer daarover? Maak die twijfel direct bespreekbaar! En ga niet zonder meer akkoord met het onderzoek.
Als aan alle voornoemde zorgvuldigheidseisen is voldaan en de werknemer weigert het onderzoek alsnog, dient de bedrijfsarts hier een aantekening van te maken in het dossier. Het is in dat geval de taak van de bedrijfsarts om te beoordelen of hij op een andere manier aan de noodzakelijke informatie kan komen om de belastbaarheid met arbeid in te schatten (onderzoek door een collega, informatie opvragen bij derden, second opinion, et cetera). De bedrijfsarts mag melding maken van de weigering van de werknemer aan de werkgever en mag de conclusie trekken dat hij hierdoor vertraagd of geen beoordeling van de belastbaarheid met arbeid kan doen. Het is aan werkgever en werknemer samen te bepalen of daar consequenties aan vastzitten.
De regels voor lichamelijk onderzoek door de bedrijfsarts zijn vastgelegd door de NVAB.