Preventix BV
Bijlestaal 42K
1721 PW Broek op Langedijk
Postadres
Postbus 200
1800 AE Alkmaar
Telefoon: 088 – 7007700
E-mail: info@preventix.nl
FOTOGRAFIE DOOR ALULA
Deze blog legt uit wat een deskundigenoordeel inhoudt en hoe deze geregeld kan worden.
Wilt u meer weten over de second opinion? Klik dan hier.
Het deskundigenoordeel is vooral bedoeld als een oordeel over de re-integratie van een werknemer. Het kan zowel door de werknemer als door de werkgever worden aangevraagd. En een aanvraag kan gedaan worden bij de uitvoerende partij: het UWV. De aanvraagprocedure voor werkgever en werknemer is verschillend. Door op de betreffende link te klikken, komt u bij de gewenste aanvraag terecht. Het UWV hoort volgens de eigen normen van het UWV binnen twee tot vier weken na aanvraag afgerond te zijn. De ervaring leert dat afronding zelden binnen zes tot acht weken plaatsvindt en soms zelfs langer vraagt.
Als werkgever betaalt u € 400 (tarief 2020) voor een deskundigenoordeel. Voor een werknemer bedragen de kosten € 100 (tarief 2020).
Bij een deskundigenoordeel is het doel dat werkgever en werknemer samen een basis vinden om het re-integratie verder op te pakken. Een oordeel kan worden gegeven in de volgende situaties:
Praktisch beantwoordt het UWV voornoemde vragen door vooral arbeidsdeskundig onderzoek te laten uitvoeren. Meestal op basis van aangeleverde stukken en op basis van telefonisch overleg. Vaak wordt de beoordeling van de bedrijfsarts voorgelegd aan een verzekeringsarts. Alleen als er twijfel bestaat over de beoordeling van de belastbaarheid door de bedrijfsarts wordt een werknemer bij de verzekeringsarts uitgenodigd voor onderzoek. Dit is inmiddels meer uitzondering dan regel.
Het UWV neemt een deskundigenoordeel niet in behandeling als:
Het UWV beschouwt het deskundigenoordeel als een momentopname. Zij melden op hun website en in de uitslag dat zij geen advies geven over hoe de re-integratie verder aan worden aangepakt. En zij stellen dat het deskundigenoordeel geen formele beslissing is. Om die reden kan er geen bezwaar gemaakt worden tegen het oordeel.
Noch werknemer, noch werkgever zijn verplicht iets te doen met de uitslag van het deskundigenoordeel. Besef echter wel dat de uitslag onderdeel wordt van het re-integratieverslag dat per einde wachttijd (na twee jaar arbeidsongeschiktheid) wordt beoordeeld door het UWV. U zult dan goede argumenten moeten hebben als een advies niet is opgevolgd. Een niet opvolgen van advies of een verkeerde richting nemen ondanks advies kan dan aanleiding zijn voor het opgelegd krijgen van een loonsanctie.
Het deskundigenoordeel kent in haar hele opzet dus vooral een toetsend karakter op de re-integratie inspanningen en de vastgestelde belastbaarheid met arbeid. Dat is anders dan de second opinion. Hierbij wordt feitelijk een tweede volledige beoordeling van de belastbaarheid met arbeid gedaan door een arts. En daarmee komt een onafhankelijk, soms nieuw advies tot stand. Wilt u meer weten over de second opinion klik dan hier.