Arbeidsdeskundig onderzoek om re-integratieoplossingen in kaart te brengen
Als het ziekteverzuim van een medewerker dertien weken of langer duurt, leidt dit verzuim bij onvoldoende begeleiding in meer dan vijftig procent van de gevallen tot minimaal twee jaar arbeidsongeschiktheid. Om het ziekteverzuim te verkorten en de schadelast zo laag mogelijk te houden, kunt u een arbeidsdeskundige check laten doen. De arbeidsdeskundige van Preventix bestudeert het lopende dossier en onderzoekt alle mogelijke oplossingen. Die schuilen in bijvoorbeeld werkaanpassingen om een re-integratie in (aangepast) eigen werk te realiseren. Ook het vroegtijdig op zoek gaan naar passend werk kan een oplossing zijn.
Waarom een arbeidsdeskundig onderzoek laten uitvoeren?
- Om een ziekteverzuim te bekorten;
- Om de schadelast zo laag mogelijk te houden;
- Om te onderzoeken hoe uw werknemer naar vermogen kan blijven werken;
- Om aan de geldende UWV-richtlijn voor de eerstejaars evaluatie te voldoen.
Is het arbeidsdeskundig onderzoek verplicht?
Het arbeidsdeskundig onderzoek is verplicht en de adviezen zijn niet vrijblijvend. Het UWV zal in het geval dat de werknemer een WIA-aanvraag doet, toetsen of de werkgever voldoende heeft gedaan aan de re-integratie van de werknemer. Dit gebeurt door middel van de RIV toets (toetsing van het re-integratieverslag). Het arbeidsdeskundig onderzoek en de adviezen maken deel uit van deze toets. De werkgever moet verantwoording afleggen over de onderzochte mogelijkheden. Dat doet hij door het rapport van de arbeidsdeskundige aan te leveren.
Onderzoek naar mogelijkheden om te hervatten
Het arbeidskundig advies is geen keuze maar een verplichting. Om aan de re-integratieverplichtingen te voldoen, moet een werkgever bij langdurige uitval van een werknemer voor afloop van het eerste ziektejaar onderzocht hebben of de werknemer in staat is om het eigen werk te hervatten. Al dan niet met aanpassingen. Het behoort ook tot de mogelijkheden dat de werknemer in staat is om te hervatten in ander werk bij de eigen werkgever. In dat geval hoort de werkgever te onderzoeken welk werk dat is. Een andere optie is dat de werknemer in staat is te hervatten in passend werk bij een andere werkgever dan de eigen werkgever.
Wat doet een arbeidsdeskundige bij het onderzoek?
De arbeidsdeskundige brengt de situatie vanaf de eerste ziektedag in kaart, bestudeert alle relevante stukken, bezoekt de werkplek en voert gesprekken met de werkgever en de werknemer en eventuele andere betrokken deskundigen zoals de bedrijfsarts. Daarnaast maakt de arbeidsdeskundige bij het arbeidsdeskundig onderzoek een analyse van belastbaarheid van de werknemer en de belasting van het werk dat hij doet. De arbeidsdeskundige stelt (on)mogelijkheden vast en onderbouwt die naar behoren; conform de geldende UWV-richtlijnen. Hij trekt conclusies en stelt een advies op. Het geheel van de arbeidsdeskundige check wordt afgerond met een rapportage.
Wat zijn de kosten van een arbeidsdeskundig onderzoek?
Het arbeidsdeskundig onderzoek door een arbeidsdeskundige van Preventix kost € 157,00 per uur exclusief btw en wordt standaard geoffreerd voor acht uur per onderzoek.
Wilt u weten wat Preventix als arbodienst in Nederland voor u kan betekenen met een arbeidsdeskundig onderzoek? U kunt telefonisch contact met ons opnemen via 088 – 700 7700 of mailen aan: info@preventix.nl.