Preventix BV
Bijlestaal 42K
1721 PW Broek op Langedijk
Postadres
Postbus 200
1800 AE Alkmaar
Telefoon: 088 – 7007700
E-mail: info@preventix.nl
FOTOGRAFIE DOOR ALULA
Deze blog legt uit wat de standaard verminderde arbeidsduur van het UWV inhoudt en hoe de bedrijfsarts deze moet toepassen.
Werkgevers en werknemers proberen beperkingen in het functioneren binnen het eigen werk vaak op te lossen door met de arbeidsduur te spelen. Als het met rugklachten niet lukt om het eigen werk gedurende hele dagen te doen, probeer het dan eens halve dagen. Of als de spanning op in werk en privéleven te veel is wanneer er volledig wordt gewerkt, kom dan eens een paar uur minder per werkdag. Op zich een logische oplossing. Zeker in de beginfase van verzuim ook een werkzame oplossing. Maar toch een oplossing die op de langere termijn niet gehandhaafd kan en mag worden. Basis voor deze stelling ligt in de standaard ‘verminderde arbeidsduur’ van het LISV.
Deze standaard gaat uit van de gedachte dat iedereen in basis voltijds moet kunnen werken in passend werk. Eerst moet met alle bestaande beperkingen rekening worden gehouden. En daarmee rekening houdend moet passend werk worden aangeboden. En als dan de arbeidsduur niet vol gehouden kan worden (geen hele werkdagen en/of geen hele werkweken) dan mag de arbeidsduur alleen beperkt worden door de bedrijfsarts indien er sprake is van een objectiveerbare beperking op één van de onderstaande gebieden die een aantoonbaar gevolg is van ziekte:
het energetisch gebied
De werknemer heeft beperkingen in het energetisch functioneren die te duiden zijn als een direct gevolg van ziekte. Denk aan intensieve behandeling van tumoren, hartziekten met aanmerkelijk beperkte pompfunctie, chronische onstekingsprocessen en in meer zeldzame gevallen ook ernstige psychiatrische ziektebeelden. Er moet sprake zijn van een beperking die onomstotelijk vast te stellen is en die wordt onderschreven door de behandelend specialist.
de beschikbaarheid
Een werknemer is als gevolg van zijn ziekte niet beschikbaar voor de volle contractduur om zijn arbeid te verrichten. Denk aan ziekenhuisopnames; revalidatie behadelingen, dagbehandelingen et cetera.
in verband met preventie
Indien een bedrijfsarts medisch kan onderbouwen dat een vermeerderen van de arbeidsduur zonder twijfel zal leiden tot een toename van beperkingen in het functioneren heeft deze reden om de arbeidsduur preventief te beperken. Dit kan dus alleen indien met uitbreiding van de arbeidsduur toename van ziekteverschijnselen ontstaat. En het kan dus feitelijk ook alleen indien proefondervindelijk vast komt te staan dat herhaalde uitbreiding van arbeidsuren niet leidt tot een succesvolle opbouw van conditie, maar juist steeds zorgt voor terugval in functioneren.
Voldoet een werknemer niet aan één van de voornoemde uitzonderingen of is de uitzondering niet te verklaren vanuit ziekte dan zal voor de volle contractduur moeten worden gezocht naar passend werk. Werk dat rekening houdt met alle naast de arbeidsduur bestaande beperkingen in het functioneren als gevolg van ziekte.